LIJST R

 

THOMAS ROSS

De kelder

 

Genre: Triller

Bezetting: M4 V1 + figuranten

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

We bevinden ons op het landgoed van Bert en Lizzy San≠ders, een welvarend echtpaar. Hij is zakenman in elektronica, zij vult haar tijd als huisvrouw onder meer met schilderen. Als Lizzy op een avond gruwelijke televisiebeelden over de gevaren van kernwapens ziet, zorgt dat voor een keerpunt in haar leven. Ze sluit zich aan bij de actiegroep 'Vrouwen voor vrede' van het Interkerkelijk Vredesberaad.

Een paar weken later is Jean Hornick van de Engelse zusterbeweging van vrouwen tegen kernbewapening bij Lizzy op bezoek. Bert heeft met de ontwikkelingen rond zijn vrouw grote moeite. Vooral als hij hoort dat zij het elektronicabedrijf (dat van haar vader was) wil verkopen en de garage tot schuilkelder laat verbouwen. Als Lizzy een paar dagen naar een vrouwenbijeenkomst in Kopenhagen gaat, verschijnt Bert 's secretaresse Moni≠que in huis. Bert wil, na van Lizzy te zijn gescheiden, met haar verder door het leven.

Ondertussen worden een paar pakketten met snoeren, microfoons, stek≠kers, spots, kassetter en dergelijke afgeleverd...

Op een avond als Bert en Lizzy op het terras zijn, laat Bert door middel van een schakelaartje een door hemzelf geŽnsceneerde kernaanval uit≠breken: gillende sirenes, lichtflitsen, geluid van overkomende vliegtuigen en vallende bommen, explosies. Met de in paniek geraakte Lizzy vlucht hij de pasgebouwde schuilkelder in. Eenmaal binnen wil Lizzy zelfmoord plegen met een dodelijke pil. Ook Bert krijgt een pil, maar in tegenstelling tot Lizzy stopt hij hem stiekem niet in zijn mond. Wat Bert weer niet weet is, dat Lizzy een neppil heeft ingenomen. Hij denkt dat ze dood is en pro≠beert naar buiten te komen. De deuren van de kelder zitten echter muur≠vast. Radeloos slikt Bert uiteindelijk ook zijn pil in en hij sterft werkelijk. Jean blijkt alle keldergebeurtenissen via een videoscherm in de huiskamer te hebben gevolgd. Zij brengt Lizzy weer bij haar positieven en, om het welslagen van de moord op Bert te vieren, gaan ze op vakantie.

 

Personages:

Bert Sanders: Man van Lizzy, goeduitziende man van ongeveer 50.

HenriŽtte: een raadselachtig en nors dienstmeisje.

Jean Hornick: feministe van Engelse afkomst.

Lizzy Sanders: mooie vrouw van ongeveer 40 jaar.

Monique: de mooie, modieuze secretaresse van Bert.

 

Verschillende vrouwen uit de vredesbeweging.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be