LIJST R

 

GERARDJAN RIJNDERS

Dollie of avocado's bij de lunch

 

Genre: Komedie

Bezetting: M3 V2

Duur: 60'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Een jongeman, Arnold, komt afscheid van zijn moeder nemen. Bovendien wil hij van haar 5000 dollar lenen. Nadat ze een cheque heeft uitgeschreven, bedenkt ze zich echter weer, verscheurt de cheque en eist van haar zoon, dat hij eerst zijn roman afmaakt.

De zangeres Dollie, Arnold 's verloofde, staat op gespannen voet met de moeder. Zij vindt met name de enige langspeelplaat van de moeder (die zij keer op keer draait) afschuwelijk. Uit een telefoontje blijkt, dat Dollie bovendien ruzie heeft met haar vader over een tandartsrekening en over de bewering, dat Arnold homoseksueel is. Hij dreigt ermee, dat hij haar komt vermoorden.

Als even later een gemaskerde man (de vader zoals later blijkt) met een geweer verschijnt, wordt het licht plotseling uitgedaan. Als het weer aan is, liggen de moeder, Arnold en Dollie geboeid op de grond, de gemas­kerde man is weg.

Vervolgens verschijnt de vader, die door Dollie "Paps", door Arnold 's moeder "Charles" en door Arnold zelf "Mijnheer Parkins" wordt genoemd. In het nogal ongestructureerde gesprek dat zich daarna ont­spint, komen uiteenlopende onderwerpen aan bod zoals de dromen van de vader en van de moeder, de roman waar Arnold mee bezig is, Arnold 's mogelijke homofilie en de onkosten voor het gebit van Dollie. Onver­wachts besluit de vader om Dollie 2900 dollar te schenken.

Als de negerbediende, die de vader bij zich had, plots dood van zijn stoel valt, wil Arnold onmiddellijk weg onder de woorden: "de waanzin woont hier in dit huis". Maar uiteindelijk zijn het Dollie en haar vader die ver­trekken; hij wil sterven in Rome.

De moeder en Arnold blijven achter. In een gesprek werpt zij hem voor de voeten, dat hij nooit tot liefde in staat geweest. Het wordt tijd dat hij eens volwassen wordt en haar niet altijd maar weer met zijn mislukkingen con­fronteert, zoals in het geval van zijn dichtbundel. Om hem te helpen kocht zij de eerste en enige oplage in zijn geheel op.

Als Arnold tenslotte Annabel (zo wil zijn moeder graag door hem genoemd worden) bekent, dat hij van haar houdt, schiet zij hem neer. De politieagenten die na haar telefoontje arriveren, worden buiten door haar bloedhonden opgegeten...

 

Personages:

Moeder: tirannieke vrouw.

Arnold: haar zoon, schrijft.

Dollie: verloofde van Arnold, zangeres.

Haar vader:

Regan: zijn zwijgende negerbediende.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be