LIJST R

 

CARRIE RENS

De schildpad

 

Genre: Blijspel

Bezetting: M2 V2

Duur: 60'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

De kinderen van Frits en Vera Noordeman zijn een paar dagen uit logeren. Vera verheugt zich op een avondje alleen met haar man, maar Frits schrijft nog - hij is journalist - en luistert maar half naar zijn vrouw. Vera beklaagt zich een beetje, dat zij, na 7 jaar huwelijk, alleen maar thuis zit. Zij zou best eens wat anders willen. Dat geldt eigenlijk ook voor Frits, die heel graag bij een groot landelijk dagblad zou willen werken. Diep in haar hart benijdt Vera haar vriendin Jeannet, die als scriptgirl bij de film werkt. Nu wil het geval, dat Jeannet, na een heftige ruzie met haar vriend, van haar kamer is gezet. Spontaan biedt Vera aan, dat Jeannet zolang bij hen komt logeren, tot zij een nieu­we kamer heeft gevonden. Frits en Jeannet kunnen goed met elkaar opschieten, omdat zij dezelfde belangstelling voor sport en auto's hebben. Vera kan het verhaal over een mogelijke kunsthistorische ontdekking he­lemaal niet kwijt. Zij heeft namelijk een antieke schildpad gekocht, die wellicht duizenden jaren oud is. Zij heeft contact opgenomen met haar vroegere professor, die haar spoedig uitsluitsel zal geven. Teleurgesteld over het gebrek aan belangstelling, daalt de stemming van Vera nog ver­der. Dan gaat de telefoon: de krant meldt, dat er een hotel in brand staat. Frits gaat ogenblikkelijk, vergezeld van de sensatiebeluste Jeannet, op reportage. Net als zij vertrokken zijn, belt Dries, de vriend van Jeannet aan. Hij vertelt Vera, wat er allemaal gebeurd is. Vera zal proberen te bemiddelen. Dankbaar vertrekt Dries weer.

Even voordat Jeannet weer terugkomt, belt de professor op om te bevestigen, dat Vera een unieke vondst gedaan heeft, die wel 10.000 Euro waard is. Vera houdt haar geheim voor zich ook als Frits in een uitgelaten stemming thuiskomt. Hij heeft, zo vertrouwt hij geheimzinnig aan Jeannet toe, een brief ontvangen, waarin hij wordt aangenomen als journalist bij een groot dagblad. Vera legt het gefluister van Frits en haar vriendin verkeerd uit en verlaat boos en jaloers het huis. Jeannet voelt zich nogal opgelaten over de ontstane situatie, maar gelukkig komt Dries weer op­dagen en snel is de ruzie tussen die twee bijgelegd. Zij besluiten samen te gaan dineren. Als Vera even later timide binnenkomt, legt Frits haar de hele situatie uit. Pas dan kan Vera opgelucht het grote nieuws van haar ontdekking vertellen.

 

Personages:

Dries Hofma: de vriend van Jeannet, dertiger, een wat stijve, ouderwetse man.

Frits Noordeman: journalist, dertiger, gaat helemaal op in zijn werk, praktisch ingesteld.

Jeannet: scriptgirl, achter in de twintig, knap, vlot, maar wat oppervlakkig.

Vera Noordeman: achter in de twintig, knap, sympathiek, romantisch heeft veel verstand van antiek. Is zich erg bewust van de impasse, waarin haar huwelijk verkeert.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be