LIJST R

 

MAX REITMANN

Alles op afbetaling (Love on the never never)

 

Genre: Blijspel

Bewerking: Ab van der Linden

Bezetting: M3 V3

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

We maken kennis met een gezin bestaande uit vader Henry, moeder Mary, zoon Nigel en dochter Doreen. Moeilijk­heden te over: vader wordt ontslagen uit de baan die hij al 33 jaar had bij een zeer ouderwetse meubelzaak die weggeconcurreerd is door een moder­ne zaak met afbetalingssysteem. De zoon is werke­loos, de dochter is zwanger en gaat trouwen met haar vriend George die de aartsvijand blijkt te zijn van Henry, hij is namelijk bedrijfsleider bij de moderne concurrent.

In het tweede bedrijf zien we dat Doreen en George, inmiddels getrouwd, een deel van het ouderlijk huis bewonen. Nigel heeft, tot grote ergernis van zijn vader, een baan gevonden bij een reisbureau dat ook al met afbetalingssystemen werkt. Henry zint op wraak op George; hij helpt Nigel een dure vakantiereis te verko­pen aan George, die Doreen en haar moeder zal meenemen. George kan het zich eigenlijk niet veroorloven, maar ja, op afbetaling… Henry zal George zolang in de zaak vervangen, al gaat het tegen zijn principes in meubelen op afbetaling te verkopen.

In het laatste bedrijf zijn de vakantiegangers terug, volkomen platzak. Henry heeft zijn werk zó goed gedaan dat de directie hem tot bedrijfs­leider wil benoemen en George wordt dan overge­plaatst naar een zaak in de provincie, tot zijn grote teleurstelling. Henry neemt het aanbod echter niet aan en iedereen kan weer opgewekt kijken.

 

Personages:

Mary Fleming: ongeveer 45 jaar, aardige vrouw, die goed weet hoe ze met haar man moet omspringen.

Henry: Haar man, vijftiger. Kan zich moeilijk aanpassen bij het tempo en de veranderingen van de moderne tijd. Hij kan erg op­vliegend zijn.

Julia Smith: zuster van Mary, on­geveer 40. Een nogal overheersend type, alles aan haar is een beetje overdreven.

Doreen: 19 jarige dochter van Henry en Mary, knap, verwend, nogal egoïstisch.

Nigel: haar broer van ongeveer 23. Wil acteur worden. Opgewekte jongeman met gevoel voor humor.

George Sharpe: ongeveer 25, vriend en later man van Doreen, aardige man.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be