LIJST R

 

WANDA REISEL

De vliegenier

 

Genre: Toneelspel

Bezetting: M3 V2

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Met de Kerstdagen en Oud en Nieuw komt traditiegetrouw het gezin Grading bijeen in het verwaarloosde en vervallen familiepension hoog in de bergen. Onder supervisie van de moeder, de pensionhoudster, wordt de eetzaal gedekt voor de te verwachten gasten, die echter nooit komen opdagen. De kerstperiode wordt dus een jaarlijkse gezinsreŁnie, die door de kinderen ervaren wordt als een aller-lamlendigste tijd.

De kinderen zijn maatschappelijk redelijk geslaagd: pianiste, acteur, hersenonder≠zoeker. Zij hebben zich echter nooit aan de knellende familieband kunnen ontwor≠stelen en zijn nog steeds op zoek naar hun eigen identiteit, richting en vrijheid. Tegen de suprematie van hun dominante moeder valt niet op te boksen. Van hun vader hebben ze nooit echt afscheid kunnen nemen: hij werd in de muziekkamer van het pension op onopgeloste wijze achter zijn piano vermoord, voordat zij met hem een volwassen relatie konden opbouwen. Het beeld dat zij van hun vader hebben is een tamelijk geÔdealiseerd, maar het leeft niet Ťcht voor hun: "Als iemand dood is, bevriest hij in je hoofd, hij is er wel, maar hij beweegt niet meer." (...) "Soms heb ik de pest in, dat je iemand die dood is, meer kan missen, dan iemand die nog leeft. Dan denk je daaraan en dan wil je met je hand iets vasthouden, je opent je hand en je grijpt maar je pakt lucht/je hebt niks."

De emotionele stuurloosheid van de kinderen wordt nog vergroot door de plotselinge komst van een vliegenier, die letterlijk en figuurlijk uit de lucht komt vallen met zijn kist. Hij biedt de dochter aan een kind hij haar te verwekken, hij attendeert een van de zoons op zijn mogelijke homoseksualiteit, hij komt tegemoet aan de seksuele verlangens van de moeder. De vliegenier is een evenwichtig, vastberaden en "bevrijd" man en wordt de afstandelijke getuige van het gezinsdebacle. Vliegenier: "Een familie kent geen hoofdpersoon dat is de ramp niemand is bereid de schuld op zich te nemen dus duister is op wie dit alles afgewenteld moet. Want wat gebeurd is wil een plaats veroveren in de hoofden van de mensen; ik ben slechts een passant vul voor mij in wat u wilt."

De angsten die de dood van hun vader bij ieder van de kinderen heeft achtergelaten, moeten bezworen worden. Zij proberen de moord te reconstrueren in de hoop de dader te kunnen aanwijzen, maar dit mislukt. Als ze suggereren dat hun moeder wel eens de moordenares zou kunnen zijn, onthult deze uit wraak dat zij elk een andere vader hebben en dat geen van drie een kind van de vermoorde man is. Deze ontluistering van de vaderfiguur roept een onontkoombare reactie op: de moeder wordt vermoord. Na zo met hun verleden te hebben afgerekend staan de kinderen aan het begin van een nieuw leven. Maar of zij zich uit het emotionele drijfzand zullen weten te redden...?

 

Personages:

Bella Grading: moeder, pensionhoudster

Ardaan Grading: de middelste, acteur

Fenna Grading: de jongste, pianiste

Richter Grading: de oudste, hersenonderzoeker

De vliegenier

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be