LIJST R

 

PHILIP REDER

De man die zelf geld maakte (The man who made money)

 

Genre: Eenakter

Vertaling: Beb de Beer.

Bezetting: M2 V2 + figuratie

Duur: 30'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Professor Binglethorpe doet aan de lopende band uitvindingen, maar steeds gaat er iets mis. De aardappelschilma­chine vloog uit elkaar en doodde bijna de huishoudster. Dit maal heeft hij een 'verveelvoudigingsmachine' (meer dan een kopieermachine) uitgevonden, waarvoor hij bij wijze van experiment een bankbiljet gebruikt. Niet dat hij zelf geld maakt, maar hij vermenigvuldigt één echt biljet van €100 tot meer echte biljetten.

Zijn dochter Harriet ziet er zuivere valsemunterij in, maar de profes­sor is het hier niet mee eens, want alle biljetten hebben hetzelfde num­mer.

Dochter Margaret ziet er geen kwaad in en pleit zelfs voor een octrooiaanvraag. Gedrieën besluiten ze dat niet te doen, maar de machine voor eigen gebruik te benutten, op zondag, als ze een extraatje nodig hebben.

In het tweede tafereel hebben de zegeningen van de machine gestalte aangenomen. De huiskamer is veel luxueuzer ingericht. Het gaat de familie voor de wind tot inspecteur Jones van Scotland Yard opkomt en een ondervraging begint waaruit blijkt dat hij niets ten laste kan leggen, want alle, inmiddels wel honderden bankbiljetten, zijn vol­gens de experts echt, ook al hebben ze hetzelfde nummer. Hij ver­zoekt de professor echter de machine te vernietigen, hetgeen geschiedt met een daverende ontploffing waarbij de rechercheur bijna het leven laat.

Gelukkig heeft de professor nog wat biljetten achter de hand.

 

Personages:

De butler of het kamermeisje: figuratie, de rol is onbetekenend en zeer kort.

Harriet: Dochter van Prof. Binglethorpe is op en top pessimist en vindt vaders activiteiten maar niets, een vervelend meisje.

Inspecteur Jones: is een stereotiepe Engelse politieman, flegmatisch. Alleen een ontploffing is hem te veel.

Margaret: Dochter van Prof. Binglethorpe, bewondert haar vader, vindt alles prachtig, een geboren optimist.

Prof. Binglethorpe: een blakende, gezonde en bezeten uitvinder van middelbare leeftijd, een vakidioot.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be