LIJST R

 

TERENCE RATTIGAN

Wie is Sylvia? (Who is Sylvia?)

 

Genre: Blijspel

Vertaling: Alfred Pleiter

Bezetting: M6 V7

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Lord Mark St. Neots is twee en dertig, een knappe man, hij is in diplomatieke dienst, getrouwd met een vrouw die bij hem past en hij heeft een zoontje waar hij dol op is. Je kunt zeggen dat hij een redelijk gelukkig man is, maar, zoals ieder mens, begint hij te geloven dat het leven hem iets onthouden heeft. Toen hij zeventien was, heeft hij een meisje ontmoet, dat hij één maal heeft mogen kussen; daarna is zij naar Zuid-Afrika gegaan en hij heeft haar nooit meer gezien. Van deze kalverliefde is hij nooit helemaal los kunnen komen. Hij is amateurbeeldhouwer en telkens weer maakt hij uit zijn herinnering het kopje van Sylvia. En als hij zijn oog laat vallen op jonge meisjes, zoekt hij steeds haar type.

Als het stuk begint is het 1917 en Mark heeft een afspraakje met Daphne op de flat van zijn ongetrouwde vriend, kapitein Osar Philip­son, die in Frankrijk vecht. Oscar heeft vaak amoureuze avontuurtjes en zijn huisknecht, Williams, is daar helemaal op getraind. Hij heeft een keurig soupertje verzorgd voor Mark en Daphne. Maar er komt een kink in de kabel: Oscar heeft onverwachts verlof gekregen. Mark wil de flat van Oscar kopen, compleet met Williams, en hij biedt er zo'n hoge prijs voor dat Oscar toehapt. Mark vertelt zijn vriend dat hij een dubbel leven wil gaan leiden: voor Daphne is hij Mark Wright, de beeldhouwer. Oscar heeft er een zwaar hoofd in: zulke avontuurtjes zijn goed voor vrijgezellen, getrouwde mannen vliegen altijd tegen de lamp!

Het tweede bedrijf speelt in 1929. Mark en Oscar hebben promotie gemaakt: Mark draagt nu de titel Lord Binfield en Oscar is kolonel. Ze zijn ook een beetje ouder geworden natuurlijk, maar hun vriendin­netjes zijn nog van dezelfde leeftijd. Die van Mark heet Nora en ze lijkt ook weer op Sylvia. Mark is benoemd als gezant in La Paz, maar hij vindt het naar om van Nora weg te gaan en overweegt zijn carrière op te geven. Maar dan hoort hij dat er moeilijkheden zijn met zijn zoon, Dennis, die het in zijn hoofd heeft gezet om acteur te willen worden. Mark zal hem wel eens even duidelijk maken dat er voor de toekomstige Lord Binfield een andere carrière is weggelegd. Maar het is Dennis die Mark weet te overtuigen dat de tegenwoordige Lord Bin­field zijn carrière niet op mag geven.

In het derde bedrijf zijn we in 1950. Mark en Oscar zijn nu echte oude heertjes. Mark 's nieuwste „Sylvia" heet Doris en is mannequin. Zij weet best wie Mark is, maar speelt het spelletje volgens de regels. Den­nis is een bekende acteur geworden. Hij heeft die avond een première en Mark heeft Doris uitgenodigd voor de schouwburg want zijn vrouw is ziek. Maar vlak voordat ze er heen zullen gaan, verschijnt Caroline, die weer is opgeknapt, in de flat. Zij vertelt hem doodkalm dat ze al die tijd op de hoogte is geweest van zijn dubbel leven, maar omdat zij meende dat hij deze romantiek nodig had, heeft zij hem maar laten begaan. Als dan ook nog blijkt dat de echte Sylvia al lang weer in Engeland woont en Caroline met haar in een oude damesbridgeclubje zit, geeft Mark in wanhoop zijn jeugdillusie op.

 

Personages:

Bubbles: een kennisje van Nora, te dronken om veel van te zeggen.

Caroline: een zeer aantrekkelijke oude dame.

Chloë: vriendin van Doris, ook niet veel zaaks, maar ze vindt zichzelf toch te goed om met een ouwe vent te vrijen.

Daphne: een typisch burger­meisje dat hogerop wil.

Dennis: een jongen die weet wat hij wil.

Doris: in haar soort een aardig kind.

Ethel: vriendinnetje van Oscar uit het eerste bedrijf, tamelijk uitgekookt juffertje.

Mark: knap, charmant en intelligent, maar op het punt van de liefde nogal naïef.

Nora: ook een jongedame die weet aan welke kant haar boterham gesmeerd is.

Oscar: vlotte, gemoedelijke man.

Sydney: broertje van Daphne, vijftien, een bijdehands jochie.

Wilberforce: een boze bedrogen echtgenoot.

Wil­liams: een heerlijk onverstoorbaar type.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be