LIJST R

 

TERENCE RATTIGAN

Harlekinade (Harlequinade)

 

Genre: Klucht

Bezetting: M10 V5

Duur: 90'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Generale repetitie van „Romeo en Julia" in een klein provinciestadje, het begin van een groot tournee zowel door Enge­land als op het continent van de bekende acteurs Arthur Gosport en zijn vrouw Edna Selby. Het wordt niet helemaal duidelijk of al dit gereis werkelijk voortkomt uit een grote, innerlijke behoefte tot toneel­spreiding zowel in als buiten Engeland, of dat de roem van het echt­paar dat op zijn veertigste nog steeds Romeo en Julia speelt, wat aan het tanen is. Maar ze veroorloven zich in ieder geval wel alle hebbe­lijkheden en onhebbelijkheden van grote sterren, ruzietjes die weer worden bijgelegd, eindeloos proberen met wat meer of minder licht, vriendelijkheden die zo stereotiep zijn dat niemand er in geloofd en vooral: alles en iedereen voor je laten rennen.

De grote complicatie komt met de entree van Muriel, die beweert een dochter te zijn van Arthur uit zijn huwelijk met zekere Flossie, twintig jaar geleden, zijn debuut als Romeo. Een scheiding blijkt nooit te heb­ben plaats gevonden, maar wel het huwelijk met Edna Selby (zoiets kan alleen in Engeland), zodat hij bigamie gepleegd heeft. Daar zit iedereen nogal over in, maar de manager uit Londen heeft het blijkbaar meer bij de hand gehad en laat weten dat de zaak in der minne ge­schikt kan worden. De repetitie gaat door.

 

Personages:

Arthur Gosport: 40, regisseur en acteur. Als hij niet acteert, speelt hij de rol van de beminnelijke, wat verstrooide, heer die de lakens uitdeelt.

Dame Maud Gosport: minstens zeventig, vijftig jaar geleden heeft zij ook Julia gespeeld, heel anders en heel wat beter. Jammer genoeg luistert haar
schoondochter niet erg, wanneer zij behulpzaam wil zijn.

Edna Selby: 37, het leven is voor haar één grote, dramatische improvisatie, waarin zij de hoofdtol speelt. Tussendoor ziet ze heel nuchter hoe (slecht) de anderen acteren.

Fred Ingram: de geroutineerde acteur, vooral uit op zijn natje en droogje. Muriel Palmer: een lief burgervrouwtje, 20, nogal kleurloos en armoedig.

George Crudleigh: de oudere acteur die nog steeds kleine rolletjes speelt en waarom eigen­lijk, want om het geld hoeft hij het niet te doen. Maar hij blijft. Eerste hellebaardier: een jonge jongen die even een kans lijkt te krijgen op een rolletje.

Jack Wakefield: regieassistent, achter in de twintig, een ernstige jongen, die het in een ander vak ver zou kunnen brengen, maar hij is nu eenmaal hieraan verslingerd.

Johnny: inspeciënt -souffleur.

Joyce Langland: verloofde van Jack, een meisje uit de betere kringen, zal dat ervaren. Haar vader wil Jack in de firma opnemen, als zij trouwen, maar het gaat niet door. Hoe flink ze ook is, ze kan hem niet zover krijgen op te zeggen bij het toneel.

Miss Fishlock: de zenuwachtige secretaresse.

Mr. Burton: de directeur van de schouwburg.

Politieagent: niet van de slimste.

Tom Palmer: 30, sol­daat, een goedmoedige man.

Tweede hellebaardier: komt er helemaal niet aan te pas.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be