LIJST M

 

SLAWOMIR MROZEK

Serenade (Serenada)

 

Genre: Toneelspel

Bezetting: M2 V3

Duur: 40'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Voor het kippenhok speelt de Vos, met een grote zwarte op de cello een rustig mooi muziekstuk.

De Haan, in Japanse kimono en met slaapmuts op, verschijnt voor het bovenste raam en wil de Vos wegjagen. Met zijn geschreeuw maakt de Haan Blondie wakker, een jonge vrouw met blonde haren. Zij verschijnt voor een van de onderste ramen en maakt ruzie met de Haan. Met haar gekakel wordt Bruna wakker, een brunette. Bruna, die voor een van de andere ramen is verschenen, begint te schelden op Blondie en door dat geblèr wordt Rossina, de roodharige, wakker. Rossina is ook voor een van de ramen verschenen.

Zowel Blondie, Bruna als Rossina zijn vol belangstelling voor de Vos. De Haan waarschuwt hen: "Hij doet alsof hij een Italiaan is, maar ik trap daar niet in." En beweert dat de vrouwen weer gerust kunnen slapen. In het kippenhok zijn zij veilig. En zo wordt het even later weer rustig in het kippenhok.

De Vos vervolgt zijn spel op de cello. Uit het eerste raam fladdert een lint, dat de Vos opraapt. Al snel komt Blondie met de Vos in gesprek. Hij bepraat haar: hij is wel te vertrouwen. Thuis zal hij zich laten vastbinden als een lammetje. Blondie gaat het hok weer in: "Alleen even iets omdoen".

De Vos wacht af. Dan komt Bruna lachend. Zij drijft een beetje de spot met het flirten van de Vos. Zij heeft het vorige gesprek afgeluisterd. De Vos beweert impotent te zijn. "De psychoanalyse zou je kunnen helpen", zegt Bruna. Als zij dicht bij de Vos is en hem zal gaan genezen, komt plotseling Blondie aangekleed op en verschijnt Rossina voor haar raam. De laatste waarschuwt snel de Haan.

"Waar gaan jullie naartoe?" vraagt de Haan.

"Een wandelingetje maken", beweert Bruna.

Dan ontdekt de Haan de Vos en stuurt snel Bruna en Blondie naar bed. Wel vraagt de Haan zich nog even af, wat Rossina nog op deed. Maar hij besluit daar later nog wel eens over te praten.

De Vos heeft niets meer bij het kippenhok te zoeken. Hij zal weggaan, als de Haan plotseling ontdekt dat de Vos het lint van Blondie heeft: wat is er gebeurd? De Vos wil hem wel de waarheid zeggen, maar hij wil het hem alleen in zijn oor fluisteren. "Zoiets kun je niet hardop zeggen. (dempt zijn stem) Ik kan niet bij vrouwen..." De Haan is razend nieuwsgierig en komt het kippenhok uit.

Na enkele seconden staan Rossina, Blondie en Bruna naast elkaar. Ze zijn in het zwart gekleed met zwarte voiles, zwarte hoeden, zwarte handschoenen. Kortom: in rouw.

De Vos beëindigt zijn sonate en de drie dames applaudisseren. Wanneer de Vos naar het publiek buigt, wordt zichtbaar dat zijn gezicht en handen met bloed zijn besmeurd.

 

Personages:

Blondie:

Bruna:

Haan:

Rossina:

Vos:

 

Gedigitaliseerd: Lente 2012 door http://www.Adarovzw.be