LIJST M

 

SLAWOMIR MROZEK

Emigranten (Emigranci)

 

Genre: Toneelspel

Bezetting: M2 V

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Twee emigranten uit een niet nader genoemd land bewonen samen een souterrain en zijn daar op elkaar aangewezen in hun isolement. De één is gastarbeider, die zijn eigen land heeft verlaten om economische redenen, de ander is een intellectueel die waarschijnlijk om politieke redenen zijn land heeft verlaten. De arbeider werkt hard en heeft verder geen interesses, alleen maar sparen, sparen en nog eens sparen; hoe meer geld hij opzij kan leggen, hoe gieriger hij wordt. Hij wil naar zijn land teruggaan en een huis kopen, maar of het er ooit van zal komen is de vraag, omdat hij steeds méér zal willen verdienen.

De intellectueel is gek op praten, kan desnoods uren door praten en filosoferen om te filosoferen. Hij bestudeert het gedrag van de arbeider omdat hij, ooit, een boek, een levenswerk wil schrijven over de slavernij van de mensheid.

Elk op hun eigen manier zijn beide mannen onaangepast aan de situatie in hun nieuwe land en eigenlijk doen ze niet veel anders dan dromen van hun illusies. Aan het eind van het stuk, dat een oudejaarsavond beslaat, zien beide mannen de harde waarheid over zichzelf onder ogen.

 

Personages:

AA: intellectueel.

XX: arbeider.

Beide personages zijn van ongeveer dezelfde leeftijd

 

Gedigitaliseerd: Lente 2012 door http://www.Adarovzw.be