LIJST M

 

SLAWOMIR MROZEK

Een wonderbaarlijke nacht

 

Genre: Toneelspel

Bezetting: M2 V1

Duur: 50'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Twee ambtenaren zijn samen op een dienstreis. Ze spreken elkaar aan met „Collega" en „Waarde Collega". Collega heeft een beetje hogere positie dan Waarde collega en laat dit de ander wel voelen. Ze moeten deze nacht een hotelkamer delen. Het is bepaald geen luxehotel. Eerst is er nogal wat geharrewar over de keu­ze van het bed. Collega kiest tenslotte het bed bij de deur, wanneer blijkt dat daar een veer van kapot is, probeert hij het andere bed te bemachtigen met het smoesje dat hij gewend is dicht bij een raam te slapen. Waarde collega trapt er niet in, al blijft hij erg beleefd; hij schuift zijn bed op de andere plaats. Als ze er eindelijk in liggen, blijkt er een trein vlak langs het raam te lopen en Collega kan niet tegen gefluit. Als waarde collega het niet te lastig vindt... Maar hij hoeft toch niet dat hele bed te verschuiven. Ze kunnen even het beddengoed omruilen. Waarde collega is inwendig razend.

Het lawaai van de trein is zo hinderlijk dat ze het raam toch maar zullen sluiten, ook al is het dan erg benauwd in de kamer. Plotseling komen ze er achter dat er nog iemand in de kamer is. Ze zijn doodsbang totdat blijkt dat deze derde persoon een jong meisje is. Ze doet erg aanhalig, maar 't is niet duidelijk tegen wie van hen tweeën want kennelijk ziet zij maar één man. Het is allemaal erg vreemd, maar Waarde collega komt er tenslotte achter dat deze derde persoon een droom is. Collega gelooft dat niet zo maar want hij ziet haar toch ook! Jawel, maar in een droom is alles mogelijk. Misschien is hij er helemaal niet bij; misschien is hij ook alleen maar een droom van Waarde collega. Of andersom natuurlijk. Waarde collega vindt het tenslotte zo griezelig dat hij bijna zijn verstand verliest.

De derde persoon doet het licht uit. In het donker grijpt Waarde collega haar beet - dan gaat er weer een trein voorbij, het licht gaat weer aan en Waarde collega ligt dwars over Collega heen en houdt hem krampachtig vast. Collega vraagt: „Zocht U iets?" en Waarde collega stamelt een excuus.

Morgenavond zullen ze proberen twee eenpersoonskamers te krijgen.

 

Personages:

Collega: gewichtig doende ambtenaar.

Waarde collega: nauwelijks van hem verschillend.

Derde persoon: verleidelijk op een onwezenlijke manier.

 

Gedigitaliseerd: Lente 2012 door http://www.Adarovzw.be