LIJST M

 

JOHN MORTIMER

De pro deo zaak (The doek brief)

 

Genre: Toneelspel

Vertaalt: Hans Roduin

Bezetting: M2

Duur: 60'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Morgenhall heeft het als advocaat niet ver kunnen brengen. Hij heeft altijd veel gestudeerd, maar niemand had vertrouwen in hem. Zelfs bij de toewijzing van pro-deo-zaakjes werd hij meestal overgeslagen. Tot vandaag. Vandaag is het gelukt. Hij heeft de ver­dediging toegewezen gekregen van een armlastig moordenaar.

Op­gewekt spoedt hij zich naar de gevangenis om kennis te maken met zijn cliënt. Het blijkt een moeilijk geval: Herbert Vink is een vriendelijke handelaar in zaad, een man om geen mug kwaad te doen, zou je zo zeggen. Gelukkig met de vogeltjes in zijn volière, die hem troosten met een wereld waarin hij zich niet thuis voelt. In het huwelijk heeft hij het niet getroffen. Zijn vrouw is een best mens, maar ze lacht altijd, ze bul­dert van het lachen om de moppen in de krant, in de geïllustreerde blaad­jes, in de radio. En hij zit er maar bij. Vaak begrijpt hij al die grappigheid niet eens. Zijn vrouw wel. „Hé, stuk chagrijn", roept ze dan uit, „lach eens lekker mee!" Het is hem teveel geworden.

Hij heeft een raam­advertentie gezet voor een kostganger met humor. Die is gekomen. Zijn vrouw en hij hebben veel afgelachen. Vink trok zich terug bij zijn vogeltjes. Het ging de goede kant op. Het bleef niet meer bij lachen. Toen het echt stil begon te worden in huis, is hij een eindje om gegaan, vast overtuigd dat zijn vrouw er wel tussen uit zou knijpen met de vrolijke kostganger. Maar dat viel tegen. Toen hij terugkwam, was de man weg, maar zijn vrouw zat er nog. Ze had hem weggestuurd. Hij werd te vrij en zo was ze nou ook weer niet. Toen - de enige keer in zijn leven - was hij in woede ontstoken en had hij zijn vrouw vermoord. Hij geeft het eerlijk toe. De feiten liegen er niet om.

Wat kan een advocaat in zo'n zaak nog voor hulp bieden? Een hope­loos geval. Samen proberen ze de verschillende mogelijkheden, waarbij Vink dan weer de oude rechter speelt, dan de jury, dan de kostganger.

Op de zitting brengt Morgenhall geen woord uit. Maar nog is er niets verloren. Ze kunnen toch in hoger beroep gaan? Daar is het allemaal heel anders, veel serener, daar gaat het om juridische argumenten en dan zal je eens zien.

Het hoeft niet meer. Vink brengt hem voorzichtig aan zijn verstand dat hij op grond van onvoldoende verdediging is vrij­gesproken. Hij troost de mislukte strafpleiter: een goede advocaat zou dat met alle slimmigheden ter wereld niet tot stand hebben gebracht.

 

Personages:

Morgenhall: een oude man, een kamergeleerde die zich verliest in zijn fantasieën, mislukt als advocaat en mislukt als man. Maar een onverwoestbare optimist.

Vink: ook niet zo jong meer, onverwoestbaar vriendelijk, een rustige binnenvetter. Hij mag dan een beetje dom zijn en niet van lachen houden, hij kan zich goed inleven in andere mensen. Hij is de sterkste van de twee.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be