LIJST M

 

CHARLES MORGAN

Via Lissabon (The river-line)

 

Genre: Toneelspel

Vertaalt: Ferd. Sterneberg.

Bezetting: M5 V3

Duur: Avondvullend

Decor: 2

 

Korte inhoud:

Philip Sturgess en Julian Wyburton hebben tijdens de oorlog samen ondergedoken gezeten op een graanzolder, behorende aan de Chassaigne 's in Frankrijk. Marie Chassaigne, de dochter van een professor, stond aan het hoofd van een verzetsgroep, die afgeschoten Engelse piloten het land hielp uitkomen, via Spanje terug naar Enge­land, langs de zogenaamde rivierenlinie. Er waren destijds nog twee mannen daar ondergedoken: Dick Frewer en John Lang, die ze Reiger noemden. Na de oorlog zijn Julian en Marie getrouwd en Philip komt ze opzoeken.

Ze spreken natuurlijk over vroeger en het is wel duidelijk dat er toen iets gebeurd is waar ze met afschuw aan terug denken.

Vlak voor het moment dat zij vertrokken is Reiger ontmaskerd als een Duitse spion en, op bevel van Marie, door Julian gedood. Philip had het verraad ontdekt door een brief die uit Reigers zak was ge­vallen. Ze hielden allemaal heel veel van hem en bewonderden hem. Dick Frewer is later gesneuveld.

Bij Julian en Marie ontmoet Philip nu Valerie Barton, tot wie hij zich sterk voelt aangetrokken. En het is duidelijk merkbaar dat hij haar ook niet onverschillig is. Ze spreekt heel vertrouwelijk met hem en vertelt hem over haar halfbroer, die in de oorlog als vermist is opgegeven. Met deze broer had Valerie een zo nauw contact, dat het haar soms toeschijnt dat hij door haar mond spreekt. Philip neemt haar in ver­trouwen over Reiger van wie hij nog steeds vervuld is. Wanneer Valerie Philip een portret van haar broer laat zien, herkent hij Reiger. En deze was dus geen Duitse spion. Philip zegt niets tegen Valerie, maar ver­telt het aan Julian. Hij hoort dan dat Julian al heel lang wist dat zij een fatale vergissing hebben gemaakt, maar hij heeft het nooit aan Marie gezegd omdat zij van Reiger hield. Philip voelt dat hij Valerie nu niet kan vragen zijn vrouw te worden. Maar dan blijkt dat Marie het ook al heel lang heeft geweten. En zij wilde Julian sparen! Nu is dan eindelijk de muur die hen scheidde, terwijl ze toch van elkaar hielden, door­broken. Zij bezweren Philip dat hij het aan Valerie moet zeggen; Valerie heeft het recht zelf te beslissen of zij dan nog met hem trouwen kan.

En Valerie kan aanvaarden dat Philip de oorzaak is geweest van Reigers dood. Reiger spreekt door haar mond, Reiger maakt dat er vrede is tussen hen allen.

 

Personages:

Dick Frewer: een lieve jongen met een melancholieke in­slag.

John Lang: (Reiger), een fascinerend mens, waar iedereen zijn meer­dere in erkent.

Julian: een sterke, integer figuur.

Marie: een zeer beheerste, maar toch warm voelen­de vrouw.

Mevrouw Muriven: de tante van Valerie, een grappige oude dame.

Philip: een fijnbesnaard mens.

Pierre Chassaigne: de vader van Marie, een intellectueel met een felle haat tegen al wat Duits is.

Valerie: een uiterst gevoelig meisje, sterk door haar zuiverheid.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be