LIJST M

 

J. B. P. MOLIERE

De schelmenstreken van Scapin

 

Genre: Klucht

Vertaling: Jan Engelman.

Bezetting: M9 V3

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Tijdens de afwezigheid van zijn vader, Argante, is Octave in het geheim getrouwd met Hyacinte, een arm meisje van onbe­kende familie. Leander een vriend van Octave, is verliefd op Zerbi­nette, een zigeunermeisje. De twee vaders komen terug van een zaken­reis. Octave en Leander maken zich erg ongerust. Ze zijn ook allebei platzak en roepen de hulp in van Scapin, de knecht van Leander. Voor Zerbinette zou een losprijs betaald moeten worden aan de zigeuners, anders nemen ze haar mee. Hyacinte lijdt bijna gebrek. Scapin belooft te helpen.

Argante, die het plan heeft opgevat zijn zoon te laten trouwen met de dochter van Géronte, wil het huwelijk van Octave en Hyacinte laten ontbinden. Géronte weigert zijn zoon toestemming om met Zerbinette te trouwen.

Scapin neemt eerst vader Argante onder handen. Hij maakt hem wijs dat Hyacinte een broer heeft die diep beledigd is over het feit dat het huwelijk van zijn zuster ongedaan zal worden gemaakt. 't Is een ge­vaarlijk heerschap, maar voor een flinke som geld zou hij wel in een scheiding willen berusten. Papa betaalt. Dan gaat Scapin naar Géronte. Die hij vertelt dat zijn zoon ontvoerd is, maar tegen een losprijs zal worden vrijgelaten. Papa Géronte komt ook over de brug en de zoontjes krijgen het geld.

Aan het slot blijkt dat Hyacinte de dochter is van Géronte en Zerbi­nette het kind van Argante dat door de zigeuners was gestolen. Zo komt alles terecht en Scapin verkrijgt vergiffenis

 

Personages:

Argante: een gewichtig doend, koppig heertje dat zich gemakkelijk voor de gek laat houden.

Géronte: niet al te snugger en daarbij nog tamelijk vrekkig.

Hyacinthe en Zerbinette: Meisjes, 1000 in een dozijn

Octave en Leander: vrij oppervlakkig getekend. We hoeven alleen maar van ze te weten dat ze verliefd zijn.

Scapin: is de ziel van het stuk! Hij bedenkt de gekste dingen, weet alles in de war te schoppen en vervolgens weer uit de knoop te halen. Hij maakt van boevenstreken een kunstwerk!

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be