LIJST M

 

MOLIERE

De vrek (l'Avare)

 

Genre: Blijspel

Vertaling: Hans Roduin en Erik Vos

Bezetting: M11 V4

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Harpagon, een tirannieke vrek, wil zijn zoon Cléante, tegen zijn eigen wensen in, aan een rijke weduwe uithuwelijken. Zijn dochter Elise wil hij, eveneens tegen haar wil in, aan een rijke, oudere man kop­pelen.

Vooral dat laatste vindt de gierige Harpagon een buitenkans. Voor het huwelijk van zijn dochter hoeft hij namelijk aan de man in kwestie, de heer Anselme, geen bruidsschat te betalen. Beide kinderen, die door de gierigheid van hun vader in al hun doen en laten worden gekortwiekt, houden van iemand anders. Elise heeft een oogje op Valère, die in dienst van haar vader is.

Om uiteindelijk toestemming voor een huwelijk met zijn dochter te krijgen, praat Valère Harpagon zoveel mogelijk naar de mond. Cléante is verliefd op Mariane, die sinds kort in de buurt woont. Tot zijn verbijste­ring hoort hij echter, dat zijn vader zèlf trouwplannen met haar heeft.

Harpagon zet vaart achter zijn voornemens. 's Avonds geeft hij ter gelegenheid van het ondertekenen van de huwelijksakte tussen Elise en de heer Anselme een feestmaal. De kok heeft opdracht gekregen om het geheel zo goedkoop mogelijk te houden, de knechten mogen alleen wijn (met een flinke scheut water') bijschenken, als de gasten er twee keer om gevraagd hebben. Tot de gasten behoort ook Mariane, die op deze manier alvast met Harpagon kan kennismaken.

Als de altijd achterdochtige Harpagon ontdekt, dat de schat die hij in de tuin begraven had, is gestolen, raakt hij buiten zichzelf. Valere, die altijd in een goed blaadje bij zijn meester stond, wordt beschuldigd van de dief­stal, maar ook van het verleiden van zijn dochter Elise. Door een toeval blijkt nu, dat Valère en Mariane de kinderen van de heer Anselme zijn. Na een schipbreuk lang geleden dachten zij van elkaar, dat de anderen het niet overleefd hadden. Cléante blijkt van de gestolen schat meer af te weten. Hij belooft zijn ongelukkige vader hem terug te bezorgen op voor­waarde dat hij toestemming krijgt met Mariane te trouwen. Die toestem­ming krijgt hij, evenals Elise en Valère.

De vrekkige Harpagon weet tenslotte nog wel te regelen, dat de heer Anselme alle kosten voor beide huwelijken op zich neemt.

 

Personages:

Harpagon: een gierige, oude man.

Cléante: zijn zoon.

Elise: zijn dochter.

Anselme: vader van Mariane en Valère.

Brindavoine en Merluche: knechten van Harpagon.

Commissaris van politie.

Zijn schrijver.

Flèche: knecht van Cléante.

Frosine: koppelaarster.

Juffrouw Claudine: huishoudster.

Maitre Jacques: koetsier en kok van Harpagon.

Maitre Simon: makelaar.

Mariane: geliefde van Cléante.

Valère: geliefde van Elise en in dienst van Harpagon.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be