LIJST M

 

MOLIÈRE

Le bourgeois gentilhomme

(Le bourgeois gentilhomme)

 

Genre: Muzikaal blijspel met zang en dans

Vertaling: F.C. van de Bilt

Bezetting: M9 V4 + figuranten

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Centraal in dit stuk staat de I7e eeuwse burger Jourdain, die wil doordringen tot de zozeer door hem bewonderde adellijke kringen. Daartoe haalt hij de meest idiote capriolen uit. Zo heeft hij een opdracht aan een dans­ en een muziekmeester verstrekt. Met hun (peperdure) komposities wil hij goede sier maken bij een jonge markiezin die bij hem komt eten.

Terwijl Jourdain de heren vorstelijk beloont, spelden zij hem over muziek en dans de grootste onzin op de mouw. Dit onder het mom dat hun visie in hogere kringen zeer gewaar­deerd is. Jourdain is uitermate gevoelig voor complimenten, hetgeen hem in handen van vleiers tot was maakt.

Daarnaast is hij een man van de wereld. Dus krijgt hij ook schermles. Zoals een filosofieleraar is aangetrokken om met zijn wijsheid Jourdain 's ontwikkeling te vervolmaken. Vakmanschap is meester­schap, daarover valt niet te twisten. Toch ontstaat een fikse ruzie als de vier heren elkaar ontmoeten: wie van hen heeft eigenlijk het meest nuttige beroep?

Mevrouw Jourdain en het dienstmeisje Nicole beklagen zich over het belachelij­ke gedrag van Jourdain. Het lijkt in huis wel karnaval! Nu staat de edelman Dorante weer op de stoep. Hij komt voor de zoveelste keer geld bij Jourdain lenen. Die trapt daar natuurlijk weer in, gevoelig als hij is voor de complimen­ten die hem worden gemaakt. Dorante speelt tevens voor boodschappenjongen tussen Jourdain en markiezin Dorimène en heeft uiteindelijk een ontmoeting tussen de twee weten te regelen. Bij Jourdain thuis, dus mevrouw Jourdain moet met een smoes het huis uit.

Wat Dorante niet verteld is dat hij zelf ook een oogje op de bloedmooie Dorimène heeft. Alle cadeaus die Jourdain via hem aan de markiezin heeft aangeboden, heeft Dorante als zijn eigen geschenken gepre­senteerd.

Ondertussen ontstaan ook de nodige liefdesverwikkelingen tussen Jourdain 's dochter Lucile en Cléonte, evenals tussen diens knecht Covielle en Nicole. Lucile wil graag trouwen met Cléonte, maar haar vader is daarop tegen. Zijn dochter moet een markies als partner hebben. Dan komt Covielle op een schitte­rend idee. Hij geeft even later als 'tolk Turks' een schitterend staaltje komedie­spelen ten beste. De zoon van de schatrijke 'Grote Turk' (in werkelijkheid natuurlijk Cléonte) komt persoonlijk aan Jourdain om de hand van zijn dochter vragen. Jourdain is niet ongevoelig voor de poespas van het uitgebreide Turkse ritueel en laat de notaris halen. Die moet uiteindelijk drie huwelijken tot stand brengen.

 

Personages:

Mijnheer Jourdain: burgerman.

Mevrouw Jourdain:

Lucile: hun dochter.

Nicole: diensbode van de Jourdain 's.

Cléonte: geliefde van Lucile.

Covielle: zijn knecht.

Dansmeester:

Dorimène: markiezin op wie Jourdain verliefd is.

Filosofieleraar:

Graaf Dorante: (geheime) minnaar van Dorimène.

Koks.

Lakeien en hulpen.

Meester kleermaker:

Muziekmeester:

Schermmeester:

Turkse dienaars.

Figuranten: Zangers, dansers, musici.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be