LIJST M

 

MARCEL MITHOIS

'n Appeltje voor de dorst (Croque monsieur)

 

Genre: Blijspel

Vertaling: A. J. van Heemstra.

Bezetting: M7 V4

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Voor het doek opgaat horen wij een schot. Dan krijgen we een half donkere kamer te zien met een brede trap naar de eerste verdieping. Coco komt in peignoir de trap af, maakt licht en ontdekt het lijk van haar echtgenoot, mijnheer Baisos, niet een revolver in zijn hand. Haar commentaar is: „Alsjeblieft! Alwéér weduwe!" Hij was haar vijfde man en ze vindt het niet erg correct van hem dat hij geen briefje heeft achtergelaten. Dan belt ze de secretaris van haar man uit z'n bed en vraagt hem of hij soms weet wat de reden kan zijn van deze zelfmoord.

Johan, een keurig jong mens, deelt haar mee dat mijnheer Baisos geruïneerd is. Hij was miljardair, bezat een heleboel mijnen in Peru, maar ze zijn genationaliseerd en dus had hij geen cent meer. Niemand weet het nog, maar over een week zal het wel algemeen bekend zijn.

Coco besluit dat er dan snel gehandeld moet worden.

Johan brengt met behulp van August, de butler, het lijk naar de werkkamer van mijnheer en ze sluiten de deur af. Ze zullen zijn dood geheim houden tot Coco een nieuwe man, liefst ook een miljardair, gevonden heeft. Een schatrijke getrouwde vrouw heeft meer charme dan een berooide weduwe. Ze zal die man even verleiden, hem zeggen dat ze voor hem van haar man wil scheiden en dan de volgende dag vertellen dat Baisos zich daarom van kant heeft gemaakt. Dan moet die man wel voor zijn fatsoen met haar trouwen en later hoort hij dan wel dat ze geen geld heeft.

Coco 's zoon Nicolaas vindt het wel een goed plan. Dochter Annemarie vindt het verachtelijk, maar dat is niet belangrijk.

Coco laat haar vriendin Maggy komen. Die heeft een lijst van alle rijke mannen en samen laten ze hun keus vallen op mijnheer Longvy, die ze geen van beiden kennen. Johan moet hem opbellen en zeggen dat mijnheer Baisos hem verzoekt bij hem te komen. Helaas blijkt mijnheer Longvy een uitgedroogde stokvis te zijn, niet vatbaar voor verleiding.

Dan maar vlug een andere man: graaf de Vontauban.

Intussen heeft de verpleegster van mijnheer Baisos de politie gewaarschuwd want zij denkt dat Coco haar man vermoord heeft.
Coco, die denkt dat inspecteur Bécot de graaf de Vontauban is, past op hem haar verleidingstrucjes toe, waar hij niet ongevoelig voor blijkt te zijn, maar ja, daar is hij niet voor gekomen.

Gelukkig is het al gauw duidelijk dat Baisos zelfmoord heeft gepleegd en de verpleegster heeft spijt van haar slechte gedachten.

Dan verschijnt de graaf de Vontauban. Dit blijkt nog een jonge man te zijn; de graaf die ze hadden uitgezocht was zijn vader, die juist overleden is. Zelfs Coco vindt deze jongen te jong voor haar. Jammer, hij is zo aardig! Gelukkig wordt hij op 't eerste gezicht verliefd op Annemarie en ze verloven zich in recordtijd.

Dus er is weer een miljardair in de familie en Coco hoeft niet weer te trouwen. Maar dan komt mijnheer Longvy terug; hij is toch ge­zwicht voor de charmes van Coco en vraagt haar te huwelijk.

Twee miljardairs is toch altijd nog safer dan één en dus…

 

Personages:

Annemarie: een meisje met idealen, maar desondanks wel aardig.

August: een butler met literaire ambities. Hij en Johan hebben een rotsvast vertrouwen in de capaciteiten van Coco en zijn haar zeer toe­gewijd.

Coco: een vrouw die iedere man om haar pink kan winden.

De ambassadeur: ook hij is niet van hout!

Johan: een correcte jongeman.

Longvy: een raar mannetje, dol op appels en eikelcacao.

Maggy: een geknipte vriendin voor Coco. Zij spreekt met een aangeleerd Engels accent.

Mijnheer Bécot: een niet al te brave borst.

Nicolaas: een amusante nietsnut.

Pascal de Vontauban: een charmante jongen.

Valerie: een dweperige verpleegster.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be