LIJST M

 

A. A. MILNE

Het lelijke eendje. (The ugly little duck)

 

Genre: Blijspel

Bezetting: M4 V3 + koor

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Prinses Camilla is, tegen de regel in, dat prinsessen altijd mooi moeten zijn, een uitgesproken lelijk meisje. Ze is zelfs zo lelijk, dat toen er eens een tornooi werd gehouden, waarin be­paald was dat de ridder die het langst in het zadel zou blijven met de prinses mocht trouwen, alle ridders zich bij het eerste trompetge­schal van hun paarden lieten vallen! Toch moet ze aan de man ge­bracht worden.

Er wordt nu weer een huwelijkskandidaat verwacht: Prins Simon, die lang op reis is geweest in verre landen en waarschijn­lijk niet weet hoe de prinses er uitziet. De koning en de koningin ver­zinnen een list: ze zullen het mooie kamermeisje Dulcibella voor hun dochter laten doorgaan. Bij de huwelijksvoltrekking draagt de prin­ses een dikke sluier en als ze eenmaal getrouwd zijn zal de prins wel merken dat Camilla in ieder geval een heel mooi karakter heeft.

Maar toevallig is prins Simon ook op een dergelijk idee gekomen. Hij neemt zonder meer aan dat de prinses beeldschoon zal zijn en hem niet zal willen hebben want hij is maar een heel gewone jongen om te zien. Maar zijn knecht heeft een bijzonder knap gezicht. Als die zich nu in zijn plaats met de prinses verlooft, dan zal hij zeggen dat het in zijn land de gewoonte is voor de bruigom om in volle wapenuitrusting en met gesloten vizier te trouwen…

Zo ontmoeten Simon en Camilla elkaar in hun rol van kamenier en knecht. En ze worden dadelijk verliefd op elkaar! De prinses is niet werkelijk lelijk, maar ze had van haar petemoei een schoonheid ge­kregen die je pas ziet als je haar aardig vindt. En ze is aardig. Simon trouwens ook. En dus komt alles terecht.

 

Personages:

De kanselier: een karikatuur.

De koning: zure man, zit onder de plak bij zijn vrouw. Hij is nogal vlug met onthoofden.

De koningin: alles behalve beminnelijke dame.

Dulcibella: mooi en dom. De dertiende uit het dozijn.

Pietro: de knecht van Simon. De veertiende in het dozijn.

Prins Simon: een aar­dige, intelligente jongen.

Prinses Camilla: een leuk, sportief meisje.

 

Het koor heeft een belang­rijke functie: ze moeten, op een zelf bedachte melodie, de gekste lied­jes zingen en commentaar leveren op de gebeurtenissen.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be