LIJST M

 

JAAP VAN DER MERWE

Hadjememaar

 

Genre: Amsterdamse volksmusical

Bezetting: Groep

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

Jaap van der Merwe herschiep in Hadjememaar de sfeer van het vooroorlogse Rembrandtplein met een verscheidenheid aan personages rond de legendarische bedelaar Hadjememaar.

Het stuk beschrijft het volksleven en het politiek-culturele klimaat, met als rode draad de verkiezingscampagne van 1921, die Hadjememaar tot veler ontzetting en eigen verbazing in de gemeenteraad bracht.

Het onderwerp lijkt voor Van der Merwe uitgevonden. Terwijl hij zich in grote lijnen houdt aan de historische gebeurtenissen, neemt hij het met de details minder nauw; de musical is ook een geschikt voertuig om er wat socialistisch gedachtegoed doorheen te strooien. Zo horen we het oplichters- en kapitalistenechtpaar Dolly en Rinus Veth reclame maken voor aandelen in een plantage, die natuurlijk niet bestaat; de anarchistische straatventer Soetewijn biedt op tegen de propaganda van het Leger des Heils, en de dadaïstische kunstenaar Smies legt in tijdloos jargon de bezwaren van de algemene kiesplicht uit.

Verder zijn er rollen voor Hadjememaars dochter Sien, verwikkeld in een romance met de jonge agent Lubbert; Greet, dochter van Dolly, die door Smies wordt bezwangerd; de caféhoudster Martha en Van Gisteren, wethouder van de oude stempel, die (overigens historisch) tot in Den Haag overleg voert over de ontstane noodsituatie. Het eind van het lied is, dat Hadjememaar naar Veenhuizen wordt afgevoerd voor een paar tientjes en een ontwenningskuur.

 

Personages:

Hadjememaar: bedelaar

Sien: zijn dochter

Rinus Veth: dubieuze handelaar

Dolly: zijn vrouw

Greetje: hun dochter

Agent:

Cafébezoekers:

Juffrouw Martha: caféhoudster en middernachtzendeling

Kapper:

Kelner:

Lubbert Frustra: jonge agent

Paladijn:

Soetewijn: anarchistische propagandist

Van der Smissen: (Smies), kunstenaar en oprichter van de Rapaillepartij

Van Gisteren: wethouder

Vier nachtzendelingen:

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be