LIJST M

 

ISCHA MEIJER

Ons dorp, de schoonheid en het leven

 

Genre: Toneelspel

Bezetting: M2 V3

Duur: Avondvullend

Decor: 2

 

Korte inhoud:

In de eerste twee bedrijven zien we de hoofdpersoon Holden Lanier vastgebonden op een stoel zitten als gijzelaar van drie vrouwen (oma, moeder en dochter) terwijl de echtgenoot van de dochter als het ware één is geworden met een stofzuiger.

De hoofdpersoon, een joodse zakenman, waant zich ontvoerd. In dialogen met zijn 'ontvoerders' wordt zijn verleden gaandeweg duidelijk. Dit gebeurt overigens niet op een directe heldere manier; er is veel symboliek en waan en realiteit lopen door elkaar zonder duidelijk aangegeven grenslijnen.

Holden Lanier had acteur willen worden, niet op om te treden maar om het hoofd te kunnen bieden aan de werkelijkheid. Hij is geen acteur geworden, maar is wel in een toneelspelermilieu terechtgekomen. Op zijn stoel gezeten praat hij over vroeger, over zijn ouders, zijn angsten, zijn broer die verdwenen is. Tegenover hem zien we de drie vrouwen die een haatliefde verhouding met elkaar hebben.

In het derde bedrijf ontwaren we de werkelijke wortels van de angsten van Holden Lanier als zoon in een joodse intellectuele middenklasse familie waar de herinnering aan de Holocaust het gedrag bepaalt.

Zus, de dochter en dus tweede generatie, wil ontsnappen aan de trauma's maar het lukt haar niet omdat de band met haar familie, met het verleden te sterk is. Op die manier laat Meijer zien hoe de tweede generatie die 'niets heeft meegemaakt' gebukt gaat onder het leed van de eerste generatie en ook nog bijna als verwijt te horen krijgt dat ze niets heeft meegemaakt.

 

Personages:

Holden Lanier: een rijke Jood/Zoon.

Lars: echtgenoot van Zus/Stofzuiger/Vader.

Mamma: dochter van Omi, een gewezen actrice/Moeder.

Omi: een gewezen circusartieste/Oma.

Zus: dochter van Mamma, werkloos actrice/Dochter.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be