LIJST M

 

E. MEERESTEIN

Obsessie

 

Genre: Triller

Bezetting: M2 V3

Duur: 45'

Decor: 1

 

Korte inhoud:

We bevinden ons in de sombere studeerkamer van wijlen Amadé Gilbert. Zijn weduwe Nathanie Gilbert, die in een rolstoel zit, klaagt er tegen de notaris over, dat haar neef Adrien nog steeds niet in een inrichting is opgenomen. Als de labiele jongen trouwt, worden al Natha­nie 's bezittingen zijn eigendom.

Een ander probleem is, dat de verzekeringsmaatschappij geen geld voor Amadé 's dood uit wil keren, omdat men er niet van overtuigd is, dat zijn dood een ongeluk was. Als Nathanie met Adrien alleen is, dreigt zij hem als moordenaar van haar man aan te geven, als hij niet een door haar gedicteerde brief aan zijn geliefde Vera schrijft. Daarin moet staan, dat hij haar nooit meer wil zien. Ook de verpleegster/secretaresse Lisette blijkt in Nathanie 's macht te zijn. De journaliste die met Nathanie wil praten, blijkt Vera te zijn. Nathanie laat haar geloven, dat Adrien ongeneeslijk ziek is. Als Adrien even later met Vera alleen is, bekend hij haar, dat hij zijn oom Amadé uit het raam heeft geduwd. Vera gelooft dit niet en besluit de gebeurtenissen te reconstrueren.

Uiteindelijk blijkt niet Adrien zijn oom in een ruzie te hebben vermoord, maar Nathanie. Het probleem is alleen dit te bewijzen. Als Vera met Na­thanie alleen in de kamer is, zegt ze dat de verzekering moet weten, dat Adrien haar man heeft vermoord. Nathanie houdt dit natuurlijk tegen en verklaart onder dwang, dat Adrien haar man niet heeft gedood. Via een valstrik probeert ze echter Vera te wurgen. Dat mislukt.

Het eind van het lied is, dat Vera en Adrien besluiten te trouwen en dat Nathanie mistroostig naar het raam kijkt.

 

Personages:

Adrien Dorville: 25 jaar, neef van Nathanie, bleke en gejaagde jongeman met een dikke bril.

Lisette Numier: 35 jaar, verpleegster en secretaresse, die een liefdesrelatie met Nathanie 's overleden echtgenoot heeft gehad.

Nathanie: sluwe en grillige dame van 50 jaar, weduwe van de onlangs overleden Amadé Gilbert, ze zit in een rolstoel.

Notaris de Bouvères: deftige notaris, vertrouwenwekkend persoon.

Vera Lindt: 25 jaar, de aantrekkelijke geliefde van Adrien, doortastende persoonlijkheid.

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be