LIJST M

 

FRANK MARCUS

Sister George moet sterven (The killing of sister George)

 

Genre: Toneelspel

Vertaald: Robert de Vries

Bezetting: V4

Duur: Avondvullend

Decor: 1

 

Korte inhoud:

June Buckridge speelt al zes jaar de rol van de wijkverpleegster, sister George, in een radiofeuilleton voor de BBC. Zij is een soort nationale figuur geworden. Oude lieden tehuizen zijn naar haar genoemd, zij wordt geciteerd, zij krijgt trofeeŽn als Ąpersoonlijk≠heid van het jaar" en ze loopt met het afschuwelijke gevoel rond dat iedereen haar de roem misgunt. Naast haar openbare leven heeft zij haar omgang thuis met het kindvrouwtje Alice. Het is een haat-liefde≠verhouding. De twee vrouwen kunnen niet zonder elkaar, ze geven el≠kaar steun en tegelijkertijd wreken ze zich op elkaars zwakheden.

De luisterdichtheid van de radioserie begint terug te lopen. Er zal iets moeten gebeuren om de aandacht opnieuw te wekken. Het vonnis wordt geveld: sister George moet sterven. June vecht voor haar leven als ster van het programma. Tevergeefs. Heeft ze het aan zichzelf te wijten? Kreeg ze teveel sterallures? Werd ze te lastig? Wilde ze teveel over≠heersen, zoals ze thuis te ver gaat met Alice? Ook die houdt het niet meer uit. Ze pakt haar koffertje en gaat weg. June blijft alleen achter bij de doodsklokken van de begrafenis van Sister George.

 

Personages:

 

Alice: 36 jaar, is nooit helemaal volwassen geworden. Toen ze achttien was heeft ze een kind gehad en weggegeven. Ze speelt nog steeds het lieve, onschuldige, jonge meisje. Heeft geen ambities. Is bang voor mensen. Zoekt steun. Heeft opvallend veel last met stemmingswisselingen

June Buckridge: een vrouw van middelbare leeftijd. Actief, achterdochtig, impulsief, overheersend. Ook opvallende last met stemmingswisselingen

Madame Xenia: helderziende, een oudere dame, ze ziet er wat exotisch uit. Ze gelooft 100% in haar gaven. Ze meent het goed, maar daar mag dan ook niet aan worden getwijfeld.

Mercy Croft: een goed verzorgde dame van ondefinieerbare leeftijd. Hoge positie bij de BBC. Ze heeft een rubriek bij de radio, waarin ze goede raad geeft op velerlei gebied. En dat doet ze de rest van haar tijd ook. Haar hautaine vriendelijkheid moet verbergen hoe autoritair ze is. Het is niet mogelijk om van haar te houden, omdat ze zich nooit echt bloot geeft. Pas tegen het einde van het stuk zien we hoeveel ze op June lijkt. Ze neemt de macht over Alice over. Ze doet het wat moederlijker, maar is ze echt te vertrouwen?

 

Gedigitaliseerd: Zomer 2012 door http://www.Adarovzw.be