Lijst B

 

DE HEKS VAN MECHELEN    

 

LUC VAN DEN BRIEL

 

Genre: toneelspel gebaseerd op historische feiten

Bezetting:11h - 4d (door dubbelrollen te beperken tot 4h - 3d)

Creatie:

Duur: avondvullend

Decor: simultaan: bosweg - zolderkamer - gevangenis

 

KORTE INHOUD:

 

Katelijne, een jonge vrouw, is op weg naar haar oom in Scherpenheuvel. Onderweg wordt ze meegelokt door Geeraard, een duivel. Deze brengt haar naar een bordeel, waar ze als hoertje aan het werk moet. Dan neemt hij haar mee naar de hel, waar ze bij Steertaff een bloedcontract ondertekent. Katelijne vlucht, en wordt als een dolende eenzame van de straat gehaald door mevrouw Hendriks. Bij kleermaker Hendriks moet Katelijne hard werken, wat zij gauw beu wordt. Dan krijgt ze het bezoek van Jacomijne, een vriendin van Geeraard. Deze vrouw wijdt Katelijne in in het mysterie van de kruiden. De familie Hendriks merkt dat er wat fout is met Katelijne, ze laat pater Gerardus komen om Katelijne te overlezen. Pater Gerardus bijt in een appel van Jacomijne en wordt hierdoor betoverd. Katelijne wordt uit Antwerpen verjaagd. Met boer Rijckaert trekt ze mee naar Mechelen. Daar belandt ze bij Heer Van Battenbroeck. Hier wordt ze als heks ontmaskerd. Schout Van Kinschot en beul Geraard Van Wassenbergh nemen haar gevangen. Na onmenselijke folteringen gaat ze tot bekentenissen over. Zij wordt ter dood veroordeeld en terechtgesteld.

 

PERSONAGES:

 

Katelijne Janssens: een jonge vrouw.

Geeraard: een duivel in heer vermomt.

Crispijn: oom van Katelijne

De hoerenwaard: uit het “Hof van Spagniën".

Steertaff: een duivel.

Bernard Hendriks: een kleermaker.

Vrouw Hendriks:

Pater Gerardus: een minderbroeder.

Jacomijne: een kruidenvrouw.

Rijckaert: een boer.

Anna: de kamenierster van mevrouw Van Battenbroeck

Frans Van Kinschot: de schout.

Geraard Van Wassenbergh: een beul.

Een klerk:

Jan Van Loven: schepen van het ambacht van de bakkers.

 

PERSOONLIJK OORDEEL:

 

De reconstructie van een waar gebeurde geschiedenis. De vijftien taferelen zijn zeer kort gehouden.

 

Verkrijgbaar bij: Almo

 

BIO EN BIBLIOGRAFIE:

 

LUC VAN DEN BRIELE is geboren te Ieper op 8 mei 1930. Hij is gegradueerde in bibliotheconomische en bibliografische wetenschappen (Bibliotheekschool Brussel).

 

Hij was medeoprichter en hoofdredacteur van de bibliotheektijdschriften Het Trefwoord en Boek en Bibliotheek; van 1979 tot 2007 was hij hoofdredacteur van het aan exlibriskunst gewijde tijdschrift Graphia, dat vanaf het jaar 2000 verschijnt onder de titel Boekmerk. Hij was ook medewerker aan de nu voltooide Bio-bibliographical Encyclopaedia of Ex libris art (uitgegeven in Portugal) en aan Deense, Duitse, Engelse, Italiaanse, Roemeense, Servische, Spaanse en Turkse tijdschriften en jaarboeken met vooral bijdragen over Vlaamse en Europese exlibriskunst.

 

Hij schreef vele honderden bijdragen over bibliotheconomie, literatuur en grafische kunsten; zijn vele boekbesprekingen zijn vooral gewijd aan publicaties over geschiedenis en kunst.

 

Hij publiceerde bibliografische studies over de schrijvers Jan Walravens. (in Facetten van Jan Walravens - Brussel, 1966 en Van Walravens weg - Gent, 1976). Van Louis Paul Boon (in Jaarboek Louis Paul Boongenootschap 1984 en Willem M. Roggeman (in De Vlaamse Gids, 1966).

 

Tussen 1958 en 2008 schreef hij ruim 30 toneel- en hoorspelen. Hij ontving prijzen voor hoorspelen in de BRT wedstrijden 1976 en 1980, in de BRT wedstrijd voor jeugdhoorspelen van 1981; in 1981 ontving hij ook de VVT prijs voor schooltoneel. Eervolle vermeldingen werden hem toegekend in de Visser Neerlandiaprijs voor toneel (1980) en voor televisiespelen (1982), in de VVT prijs voor minidrama (1981) en de West-Vlaamse Provinciale Prijs voor Letterkunde (1982 en 1994). In 1994 werd hem de Literaire Reinaert en Canteclaerprijs van de stad Deinze toegekend voor een kort verhaal over Reinaert de Vos en Canteclaer.

 

Teksten van enkele toneel- en hoorspelen verschenen in de literaire tijdschriften Argus en Kruispunt, in de reeks Hedendaags Nederlands Toneel nr. 32, 34 en 38 en in de BRT uitgave Hoorwell 1984. In 1984 verscheen ook een bibliofiele editie met fragmenten uit het hoorspel Napocalypse, aangevuld met zeven kleuretsen van de Tsjechische kunstenaar Pavel Hlavaty. Het bekroonde Reinaert verhaal verscheen in de bundel Luister naar mijn woorden (Hilversum/Brugge, 1994).

 

In 1983 werd zijn hoorspel Contaeva 1994 geselecteerd om Vlaanderen te vertegenwoordigen in de Nederlandse hoorspelweek. Voor de hoorspelweek 1991 werd zijn hoorspel De Dood van Ivana K. gekozen. Sommige hoorspelen werden in het Duits, Engels, Frans, Roemeens en/of Russisch vertaald.

 

De Hasseltse toneelvereniging Eenhoorn won de Prijs van de Vereniging van Vlaamse Toneelauteurs met de opvoering van zijn toneelspel in 15 taferelen De heks van Mechelen; dezelfde toneelvereniging won in een Nederlands Vlaams eenakterfestival (Delft, 1990) de eerste prijs met een opvoering van de eenakter Een avond in mei.

 

Bibliografie:

 

Bosnia-Bruselogovina: avondvullend toneelspel

Dromen van Julie: eenakter toneelspel

De heks van Mechelen: avondvullend historisch spel

Heksen: avondvullend historisch spel

La tortorella: eenakter toneelspel

Vlees: avondvullend toneelspel

 

L.P. Uit de reeks steekkaarten van VVT(S) – Vta maart 1987

Digitalisering en actualisatie door R.G - 01-04-2009