Toneelauteurs en hun werk

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

De Vlaamse auteurs bieden u gratis honderden toneelfiches aan die u vrij kunt raadplegen. Deze fiches werden vroeger als papieren versie gedrukt en verkocht. Zij werden in hoofdzaak aangemaakt door Lode Pools en Jan de Vuyst. In het internettijdperk werd het drukken van de fiches te duur. De eerder gedrukte fiches werden door mij gedigitaliseerd, met toestemming en in overleg met de copyright houders. Zij worden gratis en geactualiseerd aangeboden via deze site.

Ik hou mij sinds 1973 intensief met met toneel bezig. In al die jaren heb ik erg veel toneelstukken gelezen en daarover een fiche gemaakt. In de publicaties van de vroeger verbonden die zijn opgegaan in 'Opendoek' stonden elke maand wel enkele leesfiches, ook deze heb ik jarenlang bewaard en gebruikt. Ook van het NCA (Nederlands Centrum Amateurtoneel - bestaat ook niet meer) heb ik fiches in bezit. Heel deze stapel papier heb ik digitaal gemaakt en biedt ik hier gratis aan via ADAROvzw De fiches die niet van VTA afkomstig zijn bied ik hier aan zonder enige commentaar over inhoud en vormgeving omdat de moderne aanpak van een stuk zo sterk geëvolueerd is dat deze commentaar (ook die van mijzelf) achterhaald is of niet meer dienstig. Bij alle "internationale" fiches vind je dus alleen de meest noodzakelijke en objectieve gegevens.

Door mijn - beetje eigenzinnige - manier van publiceren heeft elke fiche een eigen URL. (adres) Dit adres kun vrij in de zoekmachine van Google terug vinden. Maar, bij het zoeken kwam je tussen een aanbod van duizenden adressen. Dat is nu opgelost. Voortaan kunt u er voor kiezen om alleen op mijn site info te zoeken. Daardoor beperkt u de zoekopdracht tot mijn site. Voortaan kunt u bijvoorbeeld een stuk zoeken op (gedeeltelijke) auteursnaam of titel. Maar u kunt ook per genre zoeken en nog verfijnen door bijvoorbeeld het aantal mannen en vrouwenrollen in te voeren. Als u bijvoorbeeld een stuk zoekt met drie mannen en drie vrouwen geeft u gewoon in het zoekvenster M3 V3. Als resultaat zult u via Google alle fiches op mijn site terug vinden die aan deze criteria voldoen. Verder zijn de fiches alfabetisch gerangschikt op familienaam van de auteur, zonder tussenvoegsel. bijv. Walter van den Broeck vindt u terug als "Broeck Walter van den" en Trees van Acker als "Acker Trees van." In de nieuwe opzet door ADARvzw klikt u voortaan op de titel in plaats van op de naam van de auteur.

We hebben er alles aan gedaan om zo correct en foutloos mogelijk te werken. Maar we blijven mensen die fouten kunnen maken. Als u een fout vaststelt gelieve dan contact te nemen met de beheerder.

Er staan ongeveer 2000 à 2500 fiches op de site, daardoor kan ik met een gerust gemoed succes wensen bij uw zoekopdracht.

De wereld staat niet stil. Dus ga ik ook hier een stap verder.

Alle Vlaamse (Nederlandse) auteurs die graag een nieuw stuk willen promoten kunnen dat voortaan gewoon via een mail vragen.

Stuur de gegevens naar oberon@amateurtoneel.be , ik plaats ze op het http://blog.amateurtoneel.be/ ,gestructureerd volgens auteur en bezetting, tussen de reclame voor de lopende producties. Ik doe dat op deze mannier omdat elke affiche op mijn startpagina +/- 200 keer wordt aangeklikt waardoor bezoekers op het bovengenoemde blog terecht komen.

Geregeld krijg ik de vraag naar een lees en/of speelbrochure van mensen die hier hun gading vonden. Die moet ik helaas teleurstellen. Lees en/of speelbrochures bestelt u nog altijd via de gewone kanalen. Zie hieronder Uitgever en Toneelbibliotheken.

Met vriendelijke groet,

Raymond Goovaerts

Google
WWW http://www.amateurtoneel.be
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Uit de reeks steekkaarten van VVT(S) - Vta en privé verzameling update 06/12/2013 Ontwerp en beheer  R. Goovaerts